Infra szauna

Az infraszauna a modern kor szaunája. Lényegét, hatását tekintve látszólag azonos a hagyományos finn szaunával, részletesen megvizsgálva azonban rengeteg eltérés mutatkozik. Nézzük, mi is az az infraszauna!

Az infraszauna infravörös sugarakat bocsát ki, ezáltal emeli meg testünk, és az infraszauna kabin hőmérsékletét. Az infravörös sugarak behatolnak a bőrünkbe, és ott adják át szervezetünknek a hőt. Szokták kérdezni, hogy nem káros-e az infrasugárzás. A válasz egyértelműen: nem. Az infravörös sugárzás teljesen természetes dolog, csak éppen nem látjuk, ezért nem tűnik fel. Mindenesetre szögezzük le, hogy az infraszaunák esetében nem UV, nem mikrohullámú és nem radioaktív stb. sugárzásról beszélünk, hanem jótékony meleg sugarakról.

Infraszauna használata

Az infraszaunát száraz szaunának is nevezik. Azaz nem alkalmazunk benne úgynevezett felöntéseket, nem csinálunk gőzt. Az infraszaunát bekapcsoljuk, várunk amíg bemelgszik (kb. 15 perc), majd beülünk a kabinba, és mintegy 30 percet szaunázunk benne. Az infraszauna a hagyományos szaunához képest alacsonyabb hőmérsékleten működik 60 °C-nál nem szokás feljebb menni. Nincs is szükség melegebbre, hisz a kabinban lévő meleg levegő és a folyamatos infrasugárzás (ami, mint már tudjuk, a bőrünk alatt hat) kellően felmelegíti testünket. Az infraszaunák jellemzően nem a levegő hőmérsékletét hivatottak megemelni, hanem nagy hatásfokkal közvetlenül a szervezetünknek adják át a meleget. Egy full spektrum sugárzó pl. a felvett energia mintegy 85%-át közvetlenül az infravörös fény előállítására fordítja, melyet a bőrünk elnyel, így érve el a kívánt hatást.

Infraszauna hatása

Alapvetően a szaunázásnak rengeteg jótékony hatása van szervezetünkre. Egyúttal azonban jelentős mértékben igénybe veszi keringésünket. Ha kifejezetten az infraszauna hatása a kérdés, akkor az imént említett “alacsonyabb” működési hőmérsékletből kell kiindulnunk. Statisztikák alapján a legtöbben 52 °C-on használják infraszaunájukat. Ezt a hőmérsékletet kellő odafigyeléssel azok is kibírják, akiknek keringési, érrendszeri problémájuk van – azaz az infraszauna kevésbé terheli meg a szervezetünket, miközben a szaunázás jótékony hatásai érvényesülnek, úgy mint: méregtelenítés, szebb bőr
immunrendszer erősítés, erősebb, rugalmasabb érfalak
fogyás (egy szaunázás alkalmával több száz kalóriát is eléget szervezetünk) légúti betegségek enyhítése