Általános kérdések és válaszok

 

1. Mennyit kell a jakuzzival foglalkozni? Naponta, hetente, havonta?

Ha jakuzzit vásárol magának, akkor nem árt tisztában lennie azzal, hogy bizony néha foglalkozni kell majd vele. Természetesen a pihenés a kikapcsolódás, a feltöltődés, a szórakozás, a lazítás a legfontosabbak egy jakuzzinál, hiszen ezért vásárolja, de néha 1-2 apróságot el kellene végeznie, hogy mindezeket felhőtlenül tudja majd élvezni.

Ezekkel kell néha foglalkoznia, ha azt szeretné, hogy mindig kristálytiszta víz legyen a jakuzzijában:

          Vízkezelés

A vízkezelés nem egy bonyolult dolog bár mivel több lehetőség közül választhat, érdemes ezt is egy szakértővel vásárlás előtt átbeszélnie. De a lényeg: Attól függően milyen vízkezelést választ, a heti 10 perctől gyakorlatilag a heti 1 percig terjed az amennyi időt erre szánnia kellene majd, ha jakuzzi tulajdonos lesz.

          Szűrés

Az alap szűrést elvégzi a jakuzzi automata szűrője, vízforgatója. Amit Önnek majd néha meg kellene tennie, az a szűrőbetétek tisztítása. Ez nagyjából 1-2 hetente 5-10 perc.

          Időszakos karbantartás

Érdemes legalább évente egyszer a jakuzzit teljes átmosni, kitisztítani, vízkőteleníteni a fúvókákat stb.  Szintén nem egy bonyolult művelet, akár Ön is végezheti, vagy ha nincs hozzá kedve, akkor választhat időszakos karbantartási csomagjaink közül, és elvégezzük Ön helyett.

 

2. Tiszta vizet a jakuzziba. Jakuzzi vízkezelése? Miért kell? Egyszerű vagy bonyolult?

          A jakuzzi vízkezelése azért fontos, mert a jakuzzi automata szűrője ugyan szűri a vizet, de az leginkább csak a látható, vízben levegő porszemeket, fűszálakat stb. szennyeződéseket távolítja el. Bár a szűrőbetétek legtöbbször baktériumölő bevonattal vannak ellátva, ettől függetlenül a kristálytiszta jakuzzivízhez szükség van még valamilyen vízkezelésre, hogy a láthatatlan mikrobáktól is meg legyen tisztítva a víz.                                                                                                       

          Nem kell megijedni, ez nem egy bonyolult művelet. Érdemes viszont még a jakuzzi megvétele előtt átbeszélni egy szakértővel ezt is, mert többféle lehetőség közül választhat. Az pedig, hogy mit választ, nagyban befolyásolja majd, hogy mennyit kell majd foglalkoznia a vízkezeléssel.                                                                                                            

          Gyakorlatilag lehet kézi vízkezelés akár klórral, vagy oxigénnel esetleg majdnem teljesen vegyszermentes vízkezelővel, ami enzimek és ásványok keverékéből áll.

 

3. Mennyit fogyaszt egy jakuzzi havonta? Jakuzzi fenntartása, rezsiköltségek.

A havi fenntartási költség egy sarkalatos kérdés, és mindig alaposan érdemes átbeszélni egy jakuzzi szakértővel.

A jakuzzi fogyasztása a következőktől függ: függ attól, hogy egész évben vagy csak nyáron fogja e használni, függ attól, hogy kültérre vagy beltérre helyezi, hogy hányszor használja egy héten, hogy hányan használják, hogy mennyit van letakarva és mennyit nincs, hogy hány fokos a vize stb.

Amitől igazán függ a jakuzzi fogyasztása, fenntartása az a szigetelés, a thermo tető (jakuzzi tető), vízkezelés

          Szigetelés

A szigetelés azért nagyon fontos, mert a legnagyobb költség mindig a jakuzzi vizének a fűtése. Ha pedig nem tökéletes a szigetelés, akkor nagyon hamar kihűl a víz, amit viszont pénzbe kerül fűteni. Ennyi. A legtöbben nyáron 32 -33, télen 36-38 fokos vizet szeretnek a jakuzzijukban tartani, ehhez pedig a víz fűtésre van szükség. Értelem szerint télen jobban mint nyáron.

           Thermotető

Ugyan ez igaz a thermotetőre (jakuzzi tetőre) is. Ha nem kiváló anyagokból készül a thermotető, ráadásul nem is tökéletes a mérete a jakuzzihoz képest, mert valami éppen csak „takarjuk le valamivel” darab, akkor hiába van lefedve a jakuzzi amikor nem használja, a víz gyorsan ki fog hűlni. A vizet pedig ahogy az előbb is írtuk fűteni kell, hogy kellemes meleg legyen, a fűtés viszont pénzbe kerül.

           Vízkezelés

Ahhoz hogy a jakuzzija vize kristály tiszta legyen, nem elég szűrni a szemmel látható szennyeződéseket (levél, virágszirom, szállópor stb.), hanem valamilyen hatékony módszerrel kezelni is kell a szemmel nem látható mikrobákat, hogy ne tudjanak elszaporodni a vízben. Ez többféle módon lehetséges, érdemes ezt is átbeszélni egy jakuzzi szakértővel. A nem megfelelő vízkezelés okozhat hibákat (alga,vízkő stb.), ezzel kiváltva egy nagyobb fogyasztást.

 

4. Milyen előkészületek szükségesek, telepítés előtt?

Jakuzzi üzembe helyezés feltételei

Terület előkészítése – Felkészülés a megfelelő alapra 

          Szabadon álló elhelyezés

A jakuzzi telepítésének elengedhetetlen feltétele a megfelelő vízszintes, szilárd alap. A kialakított területnek alkalmas kell lennie arra, hogy elviselje a vízzel feltöltött medence és a használók súlyát.

A medence össztömege elérheti a típustól függően az 1500 – 3000 kg is!

A nem megfelelő alap esetén előfordulhat, hogy a medence vázszerkezete sérül. Ez által keletkezett sérülésre nem terjed ki a jótállás (garancia).

A medence alapnak szükséges egy vízszintes, minimum 15-20 cm magas vasalt betonalap. 

Az alapot célszerű a medencénél 5-10 cm-rel szélesebbre készíteni és ennek a túlnyúlásnak egy kis lejtést adni. Így elkerülhető, hogy összegyűljön a víz a termék alatt. Az alapnak nem megfelelő anyag a sóder, homok és téglából készült alap.
Amennyiben a medencét emeleten, teraszon kívánja elhelyezni, szükséges egy statikai vizsgálat. A jakuzzi a födémre gyakorolt terhelése körülbelül 700 kg/m2.

          Besüllyesztés

Egy beépítés esetén elengedhetetlen feltétel, hogy a medence körül járható legyen, azaz a medence körül egy 80 cm széles szerelőjárat kialakítása nélkülözhetetlen. 

Besüllyesztés esetén ajánlott a medencét egy körülbelül 10-15 cm-rel magasabb beton alapon elhelyezni a szerelőakna aljától és lejtést adni neki. Az aknában valamelyik oldalon egy vízösszefolyót biztosítani, amelyet bevezetnek a csatornába vagy kivezetnek a szabadba. Ez azt a célt szolgálja, hogy amennyiben nagy esőzések vannak vagy egy esetleges meghibásodás történik, az aknában nagy mennyiségű víz gyűlhet össze, amely elérve az elektromos eszközöket, meghibásodást okozhat.

          Vízvételi lehetőség

A jakuzzi használatához közvetlen vízbekötésre nincs szükség. 25 méteren belül elég egy vízcsatlakozási pont (kerti csap vagy belső csap.

A jakuzzi víz feltöltése felülről a szűrőházon keresztül történik egy víztömlőn keresztül.

A víz lecserélése kb. félévente szükséges, amelyet a burkolat oldalán elhelyezett leeresztő csatlakozón keresztül történik. 

          Elektromos feltétel

A cégünk által forgalmazott jakuzzik európai CE szabványnak megfelelően készülnek, így 1 fázis esetén 230V, 3 fázis esetén pedig 380 V –os elektromos hálózatról üzemeltethetők.

Az elektromos kiépítés (a medence bekötéséhez szükséges vezeték és kismegszakító valamint érintésvédelmi relé) megvalósítása a megrendelő feladata.

A jakuzzi bekötéséhez szükséges vezetéknek közvetlen, megszakításmentes, kapcsoló és toldás mentesnek kell lennie.

A medence beüzemeléséhez, működéséhez egy külön áramkört kell biztosítani, amelyre nem kapcsolódik más elektromos fogyasztó. Ezt az áramkört 30mA életvédelmi relével (firelé) kell ellátni. A jakuzzi működéséhez szükséges áramerősséget a termék adatlapjából tudhatja meg. 

Az általunk forgalmazott medencék áramigénye típusától függően beköthető 1 vagy 3 fázisra.

          1 fázis esetén 1x32A szükséges, amelyet 10 méterig 3 x 4 mm²-es MT vagy MCU kábellel kell a medencéig elvinni és 30mA érintésvédelmi relével ellátni, 

          3 fázis esetén 3x20A szükséges, amelyet 10 méterig 5 x 2,5 mm²-es (3 masszázsszivattyús felszereltség esetén 5 x 3,5 mm²-es) MT vagy MCU kábellel kell a medencéig elvinni és 30mA érintésvédelmi relével ellátni

Amennyiben a medence és az áramvételezési hely között a távolság nagyobb, mint 30 méter, akkor 4 mm² keresztmetszetű vezeték szükséges 3 fázis esetén is.

Az elektromos kiállás a medence alatt csak süllyesztve helyezhető el, a kábelre a medencét ráhelyezni tilos.

A medence köré illetve a szerviz akna elektromos ellátásához min. 2,5 m hosszú szabad toldás nélküli kábel kiállást  kell biztosítani.

Az elektromos bekötést csak szakképzett villanyszerelő végezheti el és a szakszerűtlen bekötésből eredő károkért a szállító garanciát nem vállal.